7 Eylül 2013 Cumartesi

Savaş alanında "yazarlar tugayı"


 

         
 
                   SAVAŞ ALANINA ÖNCE 'YAZARLAR TUGAYI' GİRDİ

Gazete manşetlerine baktığımız da neredeyse tüm yazarla, tugay alanında sıraya girmişler ve saldırı konutu bekliyorlar gibi, yazılar yazıyorlar. Yaz de yazalım, vur de vuralım der  gibi, büyük bir iştahla bir halkın katledilmesine, kalemlerini silah edip zemin yaratmaya çalışıyorlar. Satılmış medyanın hemen hemen tüm sayfaları “savaşa hazırız”, Suriye’den korkmuyoruz” türü manşetlerle dolu.
 
Ne kadar da istekilermiş insan öldürülmesine.  Bir başka ülkenin işgal edilip, yağmalanmasını ne çok istiyorlarmış. Arada düşünüyorum, bunlar acaba çocukluk travmasıyla yanlış mı meslek seçmişler. Boyları kısa olduğundan yada çok kilolu olduklarından asker olamayıp da, gazeteci mi olmuşlar. Yâda, akli kifayetsizlikleri nedeniyle, asker olma standardını tutturamayıp, bir köşeye mi sızmışlar?
Manşetlere bakarsanız, savaşa içindeymişiz gibi pozisyon almışlar, gazetecilerimiz. Yerlerini saflarını ve hedeflerini odaklamış, işaret bekliyor gibiler. Şimdilik psikolojik savaşım, mermilerini kullanıyorlar. Haydi, aslanlar deyip, yiğitlik kavramlarını alt alta dizerek, korkunç düşman senaryosunu, halkın kafasına oturtmaya çalışıyorlar.
Halk önce Suriye halkını düşman bellesin, gerisi kolay.
Vurun, yıkın, öldürün…
Taş üstünde taş koymayın…
Suriye biz hazırız, ya siz…
Her şeye varız, siz.
Biz daha iyi öldürürüz ya siz…
Savaş çığırtkanlığı yapan bu imansızların gözleri dönmüş. Savaşın vahşet olduğunu, binlerce, on binlerce insanın yaşamına mal olacağını, hiçbir bölge ülkesinin kendisini böyle bir kaos ortamının da dışarıda tutamayacağını göremiyorlar.
ABD’nin Irak’a demokrasi götürme girişimlerini daha yeni yaşadık. Demokrasi değil, vahşet, kan ve şiddeti götürdü. Binlerce Iraklı kadın ABD askerleri tarafından tecavüze uğradı. 1 milyon civarında  insan katledildi. Ülke çöktü, halk çöktü. 10 yıldır vahşet ve katliam bir türlü dinmedi.  
Gazetecilik vicdan işidir. Yürek işidir. İnsana dönük bir iştir. İnsana kurşun sıkanla, kurşun sıkılması için motivasyon yapan arasında hiçbir far yoktur. Korktuğunuz iktidar değil insanlık kalıcıdır. İnsan değerleri kalıcıdır.
Sizde bir insansınız. Hatırlatırım… Unuttuğunuz değer, sizinde değeriniz. Kendinizi iktidara satmak için harcadığınız insandır. Kendinize gelin. Barış dilini kullanın. İnsandan yana, umuttan yana güzelden yana yaşamdan yana yazın.
Bu vebal ağırdır. Kuşaklar boyu sırtınıza, alnınıza yapışıp kalır. Çocuklarınız vebalinizi taşır. Çocuklarınızı bir kışkırtıcının, bir savaş tacirinin, bir insanlık düşmanının çocuğu olarak yaşamak zorunda bırakmayın. Buna hakkınız yok…
Biraz insanlık… Çok değil… AZICIK…