14 Ağustos 2013 Çarşamba

Yayladağı sınır kapısı neden kapatıldı





             Yayladağı sınır kapısı derhal açılmalıdır!


Yaklaşık 3 aydır kapalı bulunan Yayladağı sınır kapısının,  bölgede yapılan katliamları perdelemek için kapatıldığı ve bölge halkının Suriye halkı ile ilişkilerinin kesilerek, sürece müdahil olmalarının engellenmeye çalışıldığı belirtiliyor.

Suriye devleti ile olan tek uluslararası hukuka uygun geçişlerin yapıldığı Yayladağı sınır kapısı, Reyhanlı katliamından sonra zanlıların kaçmasını önlemek gerekçesiyle geçici olarak kapatılmıştı.

Hatay halkının yasal geçiş için kullandıkları ve uluslararası yasalara uygun tek sınır kapısı olarak kullanılan Yayladağı sınır kapısının, Reyhanlı saldırısından sonra geçici olarak kapatılmasının ardından tam 2 ay geçti. Ancak Yayladağı sınır kapısı kapatılış gerekçeleri ortadan kalmasına rağmen bir türlü açılmadı.

Antakya da yaşayan Alevi halkın kullandığı tek kapının kapatılmasının amacının açıklananın aksine, bölge halkı ile rejim yanlısı Suriye halkı arasındaki ilişkiyi ve bağlantıyı kesmek olduğu belirtiliyor.  Cilvegözü, Akçakale ve Ceylanpınar sınır kapıları cihatçı güçlerin ve Özgür Suriye Ordusu olarak adlandırılan terörist grupların denetimde. Silahlı saldırgan güçlerin kontrolünde olan bu kapılardan normal vatandaşların güvenlik içerisinde Suriye’ye geçmesi mümkün değilken, AKP hükümetinin güvenli ve yasal olan tek sınır kapısını kapatması tepkilere neden oluyor.

Lazkiye de meydana gelen katliamlardan hemen önce kapatılan ve sonrası süreçte binlerce Küresel Cihatçı saldırganın aynı bölgeden Suriye’ye geçerek Alevi halkı katletmeye girişmesi, Yayladağı sınır kapısının kapatılmasına ilişkin AKP iktidarın öne sürdüğü gerekçelerin uydurma olduğunu gösterdiği öne sürülüyor. Lazkiye de saldırıya uğrayan köylerin bir kısmının Yayladağı- Lazkiye karayolu civarında ki köyler olması sınır kapısının bu saldırılara uygun ortam yaratılması için kapatıldığı iddialarını güçlendirmektedir.

Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Gümrük Bakanı Hayati yazıcı; Reyhanlı’da meydana gelen patlamadan sonraki gün Yayladağı Gümrük Kapısı’nı faillerin kaçmasını önlemek amacıyla geçici olarak kapattıklarını,” söylemişti.

Bakan yazıcı Suriye devleti ile Türkiye arasında ki tek hukuki ve yasal kapının  kapatılması konusunda ki açıklamaların da  Yayladağı sınır kapısında güvenlik sorunu olduğunu iddia ederek, Suriye’ye geçişlerin diğer kapılardan sağlanabileceğini belirtmişti.

Bakan Yazıcıoğlu’nun diğer kapılar diye belirttiği ve güvenli olduğunu vurguladığı kapıların tamamı rejim karşıtı cihatçı güçlerin ve terör guruplarının kontrolü altında bulunan kapılar. Cilvegözü, Akçakale ve Ceylanpınar kapılarının iddia edildiği gibi güvenli olmadığı,  sürekli saldırılara maruz kaldığı, buradan geçen Hristiyan vatandaşlarımızın katledildiği bilinerek bu açıklamanın yapılması ve Yayladağı sınır kapısın kapalı tutulması, AKP hükümetinin kirli Suriye politikasının bir sonucudur.

Geçici olarak kapatıldığı açıklanan Yayladağı sınır kapısın da hiçbir iyileştirme çalışması yapılmaz iken,  bölgede yaşayan en güvenli kapının burası olduğunu, Suriye de çatışmaların başladığı 3 yıldan bu yana hiçbir olayın ya da saldırının gerçekleşmediğini belirterek;

 “amaç güvenlik değil, bizim akrabalarımızı ziyaret etmemizi ve cihatçı güçlere karşı direnen Suriye güçlerine destek vermemizi engellemektir. Selefi katilleri sınır kapılarımızı sonuna kadar açarken, bizim kullanabildiğimiz tek kapıyı kapattılar. Geçici dediler ama açmadılar. Terörist olsaydık tüm kapılar bize de açılırdı,” diye tepki gösterdiler.

Bilindiği gibi Uluslararası hukuk gereği,  Suriye’den gelen her Suriye vatandaşının pasaportunda Suriye Devletinin çıkış olması, Türkiye’nin de bu izni görerek çıkış izni vermesi gerekmektedir.  Bu işlemin yapılabildiği tek sınır kapısı Yayladağı kapısı idi. Diğer “güvenli” olarak gösterilen kapılarda ise,  Suriye’den gelen hiç kimsenin pasaportunda “çıkış” izni olmadığı gibi, Türkiye’ye girmelerine izin verilmesi de uluslararası hukuk gereği yasal değildir.