15 Ekim 2013 Salı

ÖSO DAĞILIYOR





                                   AKP’nin Ordusu tükeniyor

Suriye de El Kaide ve Nusra Cephesi gibi Şeriatçı güçlerle çatışmaya giren ÖSO’nun dağılmaya başladığı, belirtiliyor.

Suriye de ki iç çatışmalarda, Türkiye hükümeti tarafından oluşturulan ve Özgür Suriye Ordusu adı verilen muhalif yapının şeriatçı radikal güçlerle girdiği çatışmalarda tutunamadığı ve dağılmaya başladığı bildiriliyor.  Suriye ordusunda kaçan askerler, adli suçlular ve ağırlıklı olarak Türkmenlerin katılımıyla İstanbul’da oluşturulan ve Bazı Avrupa ülkeleri ile Katar, Suudi Arabistan ve Türkiye tarafından açıkça desteklenen ÖSO’nun Şeriatçı radikal İslamcı gruplarla giriştiği etkinlik savaşında ciddi yenilgiler aldığı, Türkiye sınırında ki birkaç mevzi dışında tamamen tasfiye edildiği belirtiliyor.

Bir ayı aşkın süredir Suriye Türkiye sınır bölgesinde devam çatışmalar sonrasında sınır bölgenin,  önemli noktalarının tamamının El Kaide uzantısı güçlerin eline geçtiği, ÖSO’ya bağlı birliklerin bir kısmının Suriye ordusuna teslim olduğu bir kısmının ise ÖSO’dan ayrılarak radikal cihatçı gruplara katıldığı belirtiliyor.
Türkiye ve ABD tarafından açıkça desteklenen ve Suriye halkının meşru temsilcisi olarak kabul edilen ve ciddi para ve silah yardımında bulunulan ÖSO’nun dağılmasının, bölgede kontrolün bu ülkelerin dışına çıktığı şeklinde yorumlanırken, AKP’nin bundan sonra ki Suriye politikasın da ki olası değişikler merakla beklenmektedir.

Konuya ilişkin el-Ahbar gazetesine bir açıklama yapan Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad;
 “Özgür Suriye Ordusu’nun işi bitti. Çünkü onların birçok unsuru ayrıldı; ya cihatçı gruplara ya da Suriye ordusuna katıldı. Şu an geriye yalnızca Batılılar ve Körfez’deki Arap ülkeleri tarafından desteklenenler teröristler kaldı ki onların da 2. Cenevre’de yerleri yok” dedi.

Suriye ordusu bazı bölgelerin kontrolünü geri aldığını belirten Esad;  genel anlamda Suriye ordusunun ilerlemekte olduğunu söyleyebiliriz. Sorunun temelinde iki bölge var. Birincisi Dera ve Ürdün. Çünkü teröristler Ürdün’den silah alarak ülkeye giriyorlar. Ürdün hükümeti mi teröristleri destekliyor Körfez ülkeleri mi destekliyor, bunun bir önemi yok, önemli olan bunun bir sorun oluşturması. Diğer önemli bir yer de kuzey ve Halep cephesi. Buranın teröristlere destek veren Türkiye’ye sınır olması sorun oluşturuyor. Ancak bu bölgeleri el-Kaide’nin kontrol altına almaya başlaması Türkiye açsından da sorun oluşturmaya başladı” dedi.

YURT Gazetesi 15/Ekim/2013- tekrar